Cauza obezității este un echilibru energetic pozitiv, care poate fi rezultatul unuia sau mai multor factori corelați. Factori genetici. Factorii genetici și cauzele obezității sunt foarte discutați. Este adevărat că există familii de obezi, dar de multe ori aceste familii au de obicei unele obiceiuri de a mânca bogat în calorii.
Cu toate acestea, există studii care arată corelația greutății gemenilor monozigoți care trăiesc în medii diferite. Prin urmare, este dificil de specificat dacă așa-numita Constituție a obezității este de fapt un rezultat al aprovizionării necorespunzătoare, rezultatul unei familii obișnuite neconcordante sau a unei gene de predispoziție. Este posibil să existe o asociere a celor doi factori.
Factori de mediu
Există câțiva factori de mediu care sunt fundamentali în stabilirea obezității, mai ales atunci când există o anumită predispoziție genetică:
- Consumul crescut la un moment dat determinat atât de persistent, indiferent dacă este cazul, poate induce o singură obezitate (prin exces de energie).
- O altă cauză este reducerea activității. Este cazul frecvent al sportivului care abandonează sportul fără a schimba dieta.
- Obiceiurile proaste pe care alimentele le au adesea provoacă obezitate și nu neapărat la persoanele hiperfagice. Avem ca exemplu abuzul de alimente bogate în calorii, precum prăjiturile, zahărul, grăsimile etc., care pot influența dezvoltarea obezității la persoanele care în realitate nu mănâncă în exces.
Factori psihici. Factorii psihici ca cauze ale obezității sunt frecvenți și influențează apetitul. Ele pot provoca o tensiune nervoasă sau o stare de anxietate care încearcă să compenseze hrana. Dintre toate formele, este dificil să se stabilească o relație cauză și efect.
Obezități endocrine. Obezitatea endocrină este că toți pacienții consideră că, în realitate, afectează mai puțin de 5 la 100 din obezi. Tratamentul său este hormonal (terapia de substituție pentru hormonul afectat). Hipotiroidismul, sindromul hipogonadismului lui Cushing (prin castrare etc.), sunt exemple ale acestui tip de obezitate.
Medicamente. Tratamentul extins cu anumite medicamente (antidepresive, fenotiazine, ciproheptadină etc.) este asociat adesea cu o greutate crescută.
Factori nutriționali
- După cum sa spus deja, obezitatea este rezultatul ingerării unui exces de energie, așa cum se demonstrează în studiile de aport de energie prin utilizarea apei dublu marcate. Această situație este prezentă mai des la indivizii susceptibili genetic. Odată ce apare obezitatea, alți factori, cum ar fi inactivitatea fizică și adaptările metabolice și hormonale, pot contribui la persistență sau agravare; toate acestea, temperate de factori psihologici specifici fiecărui individ.
- Supraalimentarea poate apărea în orice stadiu al vieții, dar pentru ceea ce privește obezitatea, începerea acesteia în primele luni de vârstă poate fi deosebit de importantă. Nutriția sânului înainte și în timpul sarcinii devine un factor esențial pentru greutatea corporală a individului până la naștere și în timpul vieții sale de adult.
- A găsit corelații directe între introducerea timpurie în alimente decât laptele (înainte de a patra lună de viață), greutatea sugarului și permanența obezității la adult.
- Un alt aspect important al dietei obezilor este distribuția nutrienților. Unele studii privind obiceiurile alimentare ale subiecților obezi arată că, de obicei, tind să abuzeze de alimente bogate în lipide, care au o energie cu densitate ridicată și nu reprezintă o reglementare adecvată pentru o masă la alta – o diferență de proteine și hidrații de carbon – favorizează depunerea sub formă de corp gras.
Stilul de viață ca factor. Schimbările recente în stilul de viață, caracterizate printr-un consum excesiv de energie și o reducere vizibilă în fizica activității, oferă o explicație rezonabilă în etiologia obezității. Scăderea tiparelor fizicii activității în țările dezvoltate, și chiar în țările în curs de dezvoltare, au contribuit la atât de remarcabilă la stabilirea problemei obezității. Printre motivele acestei situații se numără reducerea fizicii activității la un număr mare de locuri de muncă (cu excepții), echipamentele automatizate pentru economisirea muncii fizice și reducerea timpului liber.
Factori psihologici
Tulburările emoționale uneori precipită supraalimentarea și însoțesc obezitatea. La indivizii obezi s-au observat aproape toate tipurile de tulburări psihologice, inclusiv anxietatea, vinovăția, frustrarea, depresia și sentimentele de respingere și vulnerabilitate. Cu toate acestea, obezității nu i s-a atribuit nicio caracteristică psihiatrică a personalității sau tulburărilor.
Atât la indivizii obezi, cât și la non-obezi, alimentele iau o dimensiune care depășește mai mult decât simpla nutriție, care ajunge să diminueze anumite situații de tensiune emoțională. Se postulează, atunci, raportul diferitelor tipuri de personalitate cu prezența sau absența obezității este în funcție de răspunsul la stimulii mediului mediu legat de alimente (aspect, formă, culoare, miros de mâncare, mediu social, timp de zi etc.) și se spune că obezii au o capacitate mai mare de a răspunde la astfel de stimuli.
În general, psihopatologia care însoțește obezitatea nu este considerată ca fiind cauza principală a acesteia, deși ea însăși are o mare importanță pentru a o detecta pentru a putea oferi o îndrumare adecvată pentru a sprijini planul de putere.