Dieta ketogenică sau” keto ” este un plan alimentar cu conținut scăzut de carbohidrați, bogat în grăsimi, care a fost folosit de secole pentru a trata anumite afecțiuni medicale. În secolul al XIX-lea, dieta ketogenică a fost folosită în mod obișnuit pentru a ajuta la controlul diabetului. În 1920 a fost introdus ca un tratament eficient pentru epilepsie la copiii la care medicația a fost ineficientă. Dieta ketogenică a fost, de asemenea, testată și utilizată în Setări monitorizate îndeaproape pentru cancer, diabet, sindromul ovarului polichistic și boala Alzheimer.
Cât de bună este dieta keto
Cu toate acestea, aceasta dieta este câștigă o atenție considerabilă ca un potențial de pierdere in greutate de strategie din cauza low-carb dieta nebunia, care a început în 1970 cu dieta Atkins (un foarte low-carbohidrati, dieta ridicat de proteine, care a fost un succes comercial și a popularizat low-carb diete la un nou nivel).
În schimb, dieta ketogenică este distinctivă pentru conținutul său excepțional de ridicat de grăsimi, de obicei 70% până la 80%, deși cu doar un aport moderat de proteine. Premisa dietei ketogenice pentru pierderea în greutate este că, dacă privești corpul de glucoză—principala sursă de energie pentru toate celulele din organism, obținută prin consumul de alimente cu carbohidrați—un combustibil alternativ numit cetone este produs din grăsimea stocată (astfel, termenul „keto”-genic).
Creierul cere cea mai mare cantitate de glucoză într-o aprovizionare constantă, aproximativ 120 de grame pe zi, deoarece nu poate stoca glucoza. În timpul postului sau când se consumă foarte puțin carbohidrați, organismul trage mai întâi glucoza stocată din ficat și descompune temporar mușchiul pentru a elibera Dieta ketogenica glucoza. Dacă aceasta continuă timp de 3-4 zile și glucoza stocată este complet epuizată, nivelurile sanguine ale unui hormon numit insulină scad, iar organismul începe să utilizeze grăsimea ca combustibil principal. Ficatul produce corpuri cetone din grăsimi, care pot fi utilizate în absența glucozei.
Cum funcționează
Când corpurile cetone se acumulează în sânge, aceasta se numește cetoză. Persoanele sănătoase se confruntă în mod natural cu cetoză ușoară în perioadele de post (de exemplu, Dormind peste noapte) și exerciții foarte intense. Susținătorii dietei ketogenice afirmă că, dacă dieta este urmată cu atenție, nivelurile sanguine de cetone nu trebuie să atingă un nivel dăunător (cunoscut sub numele de „cetoacidoză”), deoarece creierul va folosi cetone pentru combustibil, iar persoanele sănătoase vor produce de obicei suficientă insulină pentru a preveni formarea cetonelor excesive.
Cât de curând se întâmplă cetoza și numărul de corpuri cetone care se acumulează în sânge este variabil de la persoană la persoană și depinde de factori precum procentul de grăsime corporală și rata metabolică în repaus. După o dietă foarte bogată în grăsimi poate fi dificil de menținut. Simptomele posibile ale restricției extreme de carbohidrați care pot dura zile până la săptămâni includ foamea, oboseala, starea de spirit scăzută, iritabilitatea, constipația, durerile de cap și ceața creierului.
„Deși aceste sentimente inconfortabile pot scădea, rămânerea mulțumită de varietatea limitată de alimente disponibile și restricționarea de la alimente altfel plăcute, cum ar fi un măr crocant sau un cartof dulce cremos, poate prezenta noi provocări. Unele efecte secundare negative ale unei diete ketogenice pe termen lung au fost sugerate, inclusiv un risc crescut de pietre la rinichi și osteoporoză și creșterea nivelului sanguin al acidului uric (un factor de risc pentru guta). Posibile deficiențe nutritive pot apărea dacă nu sunt incluse o varietate de alimente recomandate în dieta ketogenică.
Este important să nu se concentreze exclusiv pe consumul de alimente bogate in grasimi, dar pentru a include o varietate de zi cu zi a permis carne, pește, legume, fructe, nuci, și semințe, pentru a asigura un nivel adecvat de prize de fibre, vitamine B, și minerale (fier, magneziu, zinc)—nutrienți de obicei găsite în alimente precum cereale integrale, care sunt restricționate din dieta. Deoarece grupurile de alimente întregi sunt excluse, asistența unui dietetician înregistrat poate fi benefică în crearea unei diete ketogenice care minimizează deficiențele de nutrienți.
Linia de jos
Eliminarea mai multor grupuri de alimente și potențialul de simptome neplăcute pot îngreuna conformitatea. Un accent pe alimente bogate in grasimi saturate, de asemenea, contracarează recomandările din liniile directoare dietetice pentru americani si American Heart Association și pot avea efecte adverse asupra colesterolului LDL din sânge. Cu toate acestea, este posibil să se modifice dieta pentru a sublinia alimentele cu conținut scăzut de grăsimi saturate, cum ar fi uleiul de măsline, avocado, nuci, semințe și pește gras.
O dietă ketogenică poate fi o opțiune pentru unii oameni care au avut dificultăți în a pierde în greutate cu alte metode. Raportul exact dintre grăsimi, carbohidrați și proteine care este necesar pentru a obține beneficii pentru sănătate va varia între indivizi datorită machiajului genetic și compoziției corporale.
Prin urmare, dacă cineva alege să înceapă o dietă ketogenică, se recomandă să se consulte cu medicul și un dietetician pentru a monitoriza îndeaproape orice modificări biochimice după începerea regimului și pentru a crea un plan de masă adaptat condițiilor de sănătate existente și pentru a preveni deficiențele nutriționale sau alte complicații de sănătate. Un dietetician poate oferi, de asemenea, îndrumări privind reintroducerea carbohidraților odată ce se obține pierderea în greutate.